Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Urbex - a turizmus egy szokatlan fajtája

2013.10.04. 08:50 Qeki

Míg az emberek többsége a fehér homokos, pálmafás, paradicsomi vidékekre vágyik, egy különös kisebbség a városi hanyatlást és a sötét dimenziókat keresi.

A manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő urbex, vagyis az urban exploration, világszerte elterjedt hobbi, mely köré mára egy egész szubkultúra épült. Lényege, hogy olyan helyekre jussunk el ahova tilos, vagy nehezen megközelíthető és semmiképpen sem hétköznapi. A városfelfedezés középpontjában olyan ember alkotta épületek és szerkezetek állnak, melyek már vagy romosak és elhagyatottak, vagy éppen ellenkezőleg aktívak, de a hétköznapi emberek számára nem látogathatók, mint például: elhagyatott városok, épületek, csatornahálózatok, alagutak, katakombák, ipari és katonai létesítmények stb.

Kik is az urbexesek? Felelőtlen vandálok? Adrenalinra szomjas fiatalok? Vagy csak hétköznapi emberek, akik más "szépségre"  vágynak?  Sokak számára elképzelhetetlen, hogy a fizikai pusztulásban egy sajátos szépség is rejlik: " A  látszat csal", "Ne ítélj elsőre!" vagy a "Szépség csak a felszín." közhelyes mondatok mind érvényesek az urbex célpontjaira.

Csatorna.jpgerik_mauer

Nézzünk szembe a tényekkel, az urbex nem épp a legbiztonságosabb hobbi. Mérgező hulladék, omladozó épületek, illetéktelen behatolók, csak néhányak a ránk leselkedő veszélyek közül. Jól jön tehát tisztába lenni a veszélyekkel és adott esetben speciális felszerelésekkel készülni a helyzetekre. A veszélyesség mellett sokszor tilosban járást is jelenthet, de az igazi urbexesek szigorú magatartási kódexe tiltja a vandalizmust és az egyéb törvénysértéseket.

Elhagyatott helyek

Az urbex legfontosabb célpontjai az egykor működő és funkcionáló épületek felderítése, mint például kórházak, iskolák, gyárak, vidámparkok stb.

Mesen kastély, Belgium

Mesen kastélya.jpgrob.sliep

Egy elhagyatott vidámpark: Joyland, USA

Joyland.jpgjus'learnin

Elhagyatott elmegyógyintézetek

asylum28.jpgChristopher Payne

Csernobil kórháza, Ukrajna

Csernobil3.jpg

 

Szellemvárosok

A szellemvárosok többsége hivatalos turisztikai attrakció is, de a városi felfedezők számára is vonzó célpontok és nem utolsó sorban a többi helyhez képest alacsony kockázattal jár a meglátogatásuk.

Néhány szellemváros mára igazi turistalátványossággá vált, mint a sugárfertőzött Pripjaty, az amerikai aranyláz idején virágzó Bodie, a Namíb-sivatag egykori "gyémántvárosa", Kolmanskop, Taiwan- San Zhi elhagyatott luxus nyaralói vagy Hashima, Japán egykori szénbányászati központja. Az okok különbözők, háború, természeti katasztrófák vagy gazdasági összeomlás, kitelepítés vagy menekülés, bármi is volt az ok, ma már üresen állnak az egykor élettel teli városok.

 
 

Bodie.jpgbrentbat

Kolmanskop a "gyémántváros", Namíbia

Kolmanskop.jpgMonique vd Hoeven

San Zhi elhagyatott luxus nyaralói, Taiwan

San Zhi.jpgCarrie Kellenberger I globetrotterI

Pripjaty, a csernobili atomkatasztrófa "áldozata", Ukrajna

Pripyat.jpgStuck in Customs

Hashima, a Csatahajó-sziget, Japán

hashima.jpgshobido_shobido

Temetők, katakombák és géptemetők

Ha városi felfedező vagy, szükséged lesz némi bizarr érdeklődésre a halál és a másvilág iránt, a látszólagos vég csak egy kaput nyit egy más minőségű létezés felé. A legfelkapottabb urbex célpontok között foglalnak helyet a katakombák, csonttárak, ezek közül is kiemelkedik a párizsi katakomba rendszer, melynek csak egy része látogatható legálisan. Hasonlóan népszerű, de nehezebben megközelíthető célpontok a géptemetők, mint a tucsoni repülőgép-temető vagy a híres hajótemető a Csontvázparton.

Párizsi katakombák

Párizsi katakombák.jpgslaterspeed

Nouadhibou, a legnagyobb hajótemető, Mauritánia

Nouadhibou.jpgslosada

Vonattemető

Vonat temető.jpgSideonecincy

A legnagyobb repülőgép temetők, USA

Tucson.jpgAirmanMagazine

Aktív épületek, közművek, alagutak

A városi felfedezés nem csak az elhagyatott, pusztulásra ítéltetett helyek bejárásából áll.
Az Undercity című videó New York láthatatlan infrastruktúráját, metróalagútjainak és csatornahálózatának labirintusába kalauzolja a nézőket. A mérges gázok és a fertőzések miatt a legveszélyesebb helyek közé tartoznak.

New York metró- és csatornahálózata, USA

undercity.jpg

Bergen.jpg*JRFoto*

Elhagyatott tengeralattjáró bázis, Szevasztopol

submarinebase2.jpg

II. világháborús bunkerek

elhagyottbunkerek2.jpg



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr105537913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.10.06. 09:23:45

A színesfém gyűjtő indiánjainkat lenne hova exportálni, hogy legalább szétszedjék ezeket a hajókat, repülőket újrahasznosítás céljából. Még csak ásni sem kellene az erdőben, mint legutóbb tették pár méter vezetékért. Mauritánia jó hely lenne, még meleg is van.

Különben a cikk nagyon jó, ez csak eszembe jutott a sok vas láttán.

Zajza · http://szellemvarosok.blog.hu/ 2013.10.06. 09:24:01

Magyarországon ezt a a témát a Szellemvárosok blog képviseli.
Még szerencse, hogy egy szót nem írtatok róluk. grat.
süti beállítások módosítása